# Aktuality

publikováno: 27.3.2022 VÍTĚZNÝ VSTUP MUŽŮ DO JARNÍ ČÁSTI

Po hodně nepovedené přípravě, čekal první tým mužů první jarní boj o body v nedaleké Lužné. Tři body nakonec putují pod Džbán, ale že to bolelo. Náš tým si dokázal vždy situaci vlastními chybami komplikovat a tak bylo o co hrát až do posledních vteřin zápasu.

 

                                                                                                                                                 
TJ SPARTA LUŽNÁ          FK HŘEDLE        
14.kolo okresního přeboru mužů

                                                             2 : 3  ( 1 : 2 )
 
branky: 35.min Josef Vejvoda, 80.min Jakub Staněk   -   7.min Adam Vitner, 43. min Adam Vitner, 74.min Denis Bechner
ŽK: 50.min Petr Ambrůžek, 78.min Petr Mezei, 85.min Gjorgijev Kire   -   50.min David Minařík, 76.min David Kroupa, 85.min Jan Sláma, 90.+10.min Martin Vitner
ČK: 90.+10.min Petr Ambrůžek
diváků:  100
rozhodčí: Adam Beneš - Tomáš Vodrážky, Vladimír Týče
delegát: Josef Váňa

sestava TJ Sparta Lužná: Kopřiva - Cibulka (78.min Pospíšil) Ambrůžek, Mezei, J. Špička - J. Staněk, Koloc, A. Špička (62.min Gjorgijev), Grill (74.min Hornof) - Vejvoda, Pokorný

trenér: Stanislav Fronk

sestava FK Hředle: Malinovský - Rais, Somol, Kroupa, Žihla (90.min Amauwah) - T. Vitner (65.min Kolář), Sláma, David Minařík (95.min M. Čuda), T. Čuda - A. Vitner (65.min M. Vitner), Bechner

trenér: Jan Sklenář

Jaro odstartovalo ! Zelenobílí v prvním jarním kole zamířili na horkou půdu do Lužné ! Cílem pro okresního půlmistra nemohlo být – i přes velmi nepřesvědčivé výsledky z přípravných duelů – nic jiného, než vítezství. Body ale nutně potřebovala i domácí Sparta, která se na rozdíl od FKH pohybuje ve spodní části tabulky ! Dalo se tak očekávat dramatické utkání, navíc s početnou diváckou kulisou, neboť výkop úvodního jarního duelu naplánovala rakovnická STK již na desátou hodinu ! A dramatický duel to skutečně byl, až do samotného konce, … zbytečně !

Do první gólové šance se dostali domácí Sparťani již v 6. minutě, Vejvoda pláchl po křídle Raisovi a následnou kombinaci zakončil střelou ze 13 metrů, naštěstí pro FKH pouze nad branku, zcela osamocený Staněk ! Odpověď zelenobílých byla velmi rychlá a navíc i úspěšnější – v 7. minutě zachytil nepřesnou rozehrávku domácí defenzívy T. Vitner, míč posunul na Bechnera, jenž v křídelním prostoru uvolnil A. Vitnera, který se v šestnáctce prosadil kolem Ambrůžka a záhy prostřelil Kopřivu – 0:1 ! Vedoucí gól hosty uklidnil a v další fázi utkání to byli oni, kdo diktoval tempo hry – Slámova hlavička skončila v rukavicích Kopřivy, Žihla pálil z 22 metrů tvrdě, ale pouze nad branku, pohotová střela Bechnera skončila prozměnu vedle pravé tyče domácího gólmana. V 18. minutě zastavil pohlednou kombinační akci zelenobílých správně zvednutý praporek pomezního sudího Vodrážky a v minutě 21. se D. Minařík rozhodl místo individuálního průniku o další kombinaci, ta ale skončila na nepřesné rozehrávce. V další čtvrthodince tempo zelenobílých opadlo, hrálo se většinou ve středu hřiště a oboustranně nudná pasáž žádný vzruch nepřinášela. Až ve 35. minutě si na dlouhý nákop Mezeie, na který hlavou nedosáhl Žihla, naběhl rychlonohý Vejvoda a z úhlu prostřelil Malinovského – 1:1 ! O čtyři minutky později zahrozili opět domácí, míč z hlavy Grilla ale skončil těsně nad brankou ! Závěr prvního dějství již patřil ale opět zelenobílým, ve 40. minutě po autovém vhazování T. Vitnera a prodloužení míče Bechnerem zakončoval z bezprostřední blízkosti tísněný T. Čuda, Kopřiva ale vytáhl výborný zákrok ! Ve 42. minutě to byl opět domácí gólman, který zlikvidoval slibnou individuální akci D. Minaříka ! O minutku později to byl opět D. Minařík, jenž vybojoval ve středu hřiště míč, v křídelním prostoru uvolnil A. Vitnera, jenž podobně jako v minutě 7. nezaváhal – 1:2 ! Gól do šatny zelenobílým hodně pomohl !

Druhé dějství již nemělo, bohužel, okresní parametry – a to nejen díky hernímu projevu obou mužstev. S přibývajícími minutkami stoupala na hřišti nervozita, kupily se zbytečné fauly, zvyšovaly se diskuze s rozhodčím a navíc došlo k nezaviněnému vážnému zranění domácího hráče A. Špičky. V 55. minutě mohl potrestat velké nedorozumění mezi Kroupou, Raisem a Somolem Vejvoda, jenž uháněl téměř od poloviny hřiště urputně stíhán hředelským stoperem, … možná i proto mu nezbylo více sil na lepší zakončení, míč skončil v rukavicích Malinovského. Místy nezáživný, nekoukatelný fotbal částečně probudila minuta 65., během které se hned dvakrát opřel tvrdě do míče Kroupa – poprvé zastavil jeho projektil pozorný Kopřiva, ve druhém případě prosvištěl míč jen těsně kolem tyče ! V 74. minutě si dvakrát mezi sebou vyměnili míč Sláma s Kroupou, hředelský středopolař následně uvolnil D. Minaříka, jenž vybídl ke střele z hranice šestnáctky Bechnera, …. A Kopřiva neměl nárok – 1:3 ! Gól, který měl znamenat definitivní rozuzlení duelu ! Bohužel tomu tak nebylo ! V 76. minutě pálil ještě nad luženskou svatyni Kolář, ale gólově udeřilo až po rohovém kopu na druhé straně v minutě 80. ! Žihla si na zadní tyči nepohlídal Staňka a na drama bylo zaděláno – 2:3 ! O další dvě minutky měli zelenobílí po faulu Ambrůžka na T. Čudu v šestnáctce další obrovskou možnost na definitivní rozhodnutí utkání, protože Bechner ale pokutový kop neproměnil, nervozita - současně se strachem o výsledek - na hřišti gradovala ! Téměř desetiminutové oprávněné nastavení utkání bylo zejména pro FKH hodně dlouhé, Sparťanům už se ale vyrovnat nepodařilo, …. neměli k tomu ani žádnou příležitost. 

 

Hlasy po utkání:

M. Sláma: Věděl jsem, že nás po nepovedené zimní přípravě nečeká nic jednoduchého. A moje obavy se potvrdily. Zejména druhá půle byla z naší strany velmi špatná, nedůstojná hry, kterou by měl produkovat lídr tabulky. To, že hrálo první mužstvo s dvanáctým, nebylo vůbec znát. Je potřeba zde říci, že hned několik hráčů zahrálo hluboko pod své možnosti, a jen pár jedinců odvedlo přiměřený výkon. Navíc, pokud budu objektivní, musíme být rádi, že jsme dohráli v plném počtu – vše si vyhodnotíme po zhlédnutí videa z utkání. To, že se nepromění penalta, to k fotbalu patří, my ji ale neproměnili v době, kdy jsme to moc a moc potřebovali. Mrzí mě zranění Adama Špičky a přeji mu brzké uzdravení.

J. Sklenář: Tři body jsou doma a to je to hlavní. První poločas jsme odehráli celkem solidně, dostali jsme se do brzkého vedení a měli i nějaké další šance na navýšení, které jsme bohužel nevyřešili zcela dobře. Bohužel jsme si dokázali situaci v zápase vždy zkomplikovat. Po zbytečném vyrovnání, nás do poločasu do vedení dostal znovu Adam Vitner, což se z hlediska zápasu ukázalo jako klíčové. Druhý poločas již moc pohledného nenabídl. Bechner nás poslal do dvoubrankového vedení, ale místo toho, abychom si zbytek pohlídali, necháme si vcelku záhy dát branku po standartní situaci a opět díky laxnímu bránění. A další komplikaci si přiděláme neproměněním pokutového kopu. Spokojen tedy můžu být se třemi body a s výkonem jednoho až dvou jedinců. Naopak někteří zahráli hodně pod své možnosti. Je tedy v týdnu na čem pracovat, abychom nedopadli se Zavidovem jako v podzimní části.

 

fotogalerie od Šárky Krečové:   https://fkhredle.rajce.idnes.cz/TJ_Sparta_Luzna-FK_Hredle%2C_2_3%2C_26.03.2022/

sestřih z utkání:  https://sport.video/ofs-rakovnik/a1a-okresni-prebor-sr-20212022/tj-sparta-luzna-vs-fk-hredle-904054084/36c8a248-d649-490c-8b58-68d978368080

Foto 1